Blaty kuchenne - laminowane, kompozytowe, kamienne

Blaty kuchenneBlat kuchenny choć wydaje się jedynie uzupełnieniem zabudowy meblowej jest jej bardzo ważnym elementem, który niejednokrotnie stanowi o późniejszym stanie zużycia mebli.

Znajomość właściwości materiałów, z których powstają blaty kuchenne w znacznym stopniu ułatwi Państwu dokonanie właściwego wyboru, jednym słowem nie każdy blat jest odpowiedni do każdego pomieszczenia. Zapraszamy do zapoznania się z kilkoma najpopularniejszymi obecnie rodzajami blatów kuchennych.

Blaty kuchenne laminowane

Do najpopularniejszych blatów zaliczamy blaty kuchenne laminowane, które swoje powodzenie w dziewięćdziesięciu procentach zawdzięczają najniższej na rynku cenie. Charakteryzuje je stosunkowo duża wytrzymałość na czynniki mechaniczne, wysokie i niskie temperatury oraz łatwość utrzymania w czystości. Minusem jest natomiast duża chłonność wody, co w praktyce oznacza iż każdy element laminowanego blatu powinien być idealnie ze sobą połączony specjalną listwą, w przeciwnym razie płyta wiórowa z której blat jest wykonany zaczyna puchnąć. Na rynku jest dostępna cała gama blatów tego typu, począwszy od najpopularniejszych nakrapianych, po drewnopodobne i pięknie połyskujące.

Blaty kuchenne kompozytowe

Produktem ze znacznie wyższej cenowo półki są blaty kuchenne kompozytowe wykonane z płyty MDF pokrytej specjalną mieszanką mineralną z dodatkiem akrylu. Charakteryzuje je znacznie większa odporność na wilgoć, czynniki mechaniczne i zabrudzenia, w tym trwałe przebarwienia ( herbata, czerwone wino). Blaty kompozytowe dostępne są w połysku, półmacie i macie, istnieje również możliwość dopasowania ich kształtu do potrzeb pomieszczenia.

Blaty z kamienia naturalnego

Kolejną możliwością są blaty kuchenne z kamienia naturalnego: granitu, marmuru, trawertynu, które charakteryzuje wysoka odporność na czynniki zewnętrzne, działanie wysokich i niskich temperatur, wilgoci. Wybierając blat kamienny zawsze należy się upewnić czy przyjmuje plamy, większość blatów roboczych jest pokryta warstwą ochronną, przy czym te na wysokim połysk charakteryzuje znacznie większa odporność na plamy i przebarwienia. Możliwość powstania trudnych do usunięcia plam jest jedynym minusem tego wyboru.

Blaty drewniane

Kolejną grupą materiałów z których powstają blaty kuchenne jest naturalne drewno idealne do kuchni w styku wiejskim, eco, skandynawskim. Decydując się na taki blat zawsze należy zadbać o jego prawidłową ochronę, czyli pokryć impregnatem. Największą zaletą tego materiału są walory estetyczne, minusem niska odporność na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć oraz działanie wysokich temperatur.

Blaty szklane

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się również blaty szklane. Są one wykonane ze szkła hartowanego lub klejonego dzięki czemu są wyjątkowo odporne na działania mechaniczne, nie przyjmują wilgoci, są łatwe do utrzymania w czystości. Przeciwnicy tego typu rozwiązania zarzucają blatom szklanym konieczność częstego ich czyszczenia, jednak w tym celu wystarczy zwykły płyn do okien, dzięki któremu szklana powierzchnia nabiera wyjątkowego blasku.

Blaty - stal nierdzewna

Dla osób pragnących blat antybakteryjny doskonałym rozwiązaniem jest płyta wiórowa pokryta arkuszem stali nierdzewnej, w tym wypadku im wyższej jakości stal, tym łatwiej blat utrzymać w czystości. Do zalet tego rozwiązania należą duża wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, całkowita odporność na wilgoć, wysokie i niskie temperatury.

Ocena: 5.0

Komentarze

Krzysztof
Ciekawie przedstawione różne możliwości