Dlaczego warto kupić zgrzewarkę próżniową?

Zgrzewarka próżniowaPróżniowe pakowanie produktów żywnościowych pozwala na wydłużenie czasu ich przechowywania. Zabezpieczone w ten sposób jedzenie pozostaje świeże nawet 5 razy dłużej. Właśnie dlatego tak wiele osób decyduje się na zakup zgrzewarki próżniowej. W poniższym artykule dokładnie wyjaśniamy, dlaczego warto kupić to urządzenie.

Zgrzewarka próżniowa - co to za urządzenie?

Zgrzewarka próżniowa jest urządzeniem, dzięki któremu możemy wydłużyć świeżość produktów nawet pięciokrotnie. Mimo iż zazwyczaj znajdują one zastosowanie w rozmaitych lokalach gastronomicznych, to coraz częściej pojawiają się także w polskich domach. Jest to spowodowane przede wszystkim tym, że ich ceny są znacznie niższe niż jeszcze kilka lat temu. Folia, której używa się do pakowania, jest szeroko dostępna i bez trudu znajdziemy ją w większości sklepów.

Zgrzewarkę próżniową można wykorzystywać do przechowywania produktów zarówno suchych, jak i mokrych. Używając na co dzień tego urządzenia, możemy zaoszczędzić pieniądze oraz całkowicie wyeliminować marnowanie jedzenia, ponieważ będzie ono przez dłuższy czas zdatne do spożycia. Produkty, które są pakowane próżniowo, nie tylko zachowują świeżość, ale też są zdrowsze ze względu na fakt, że dostęp bakterii do nich jest znacznie ograniczony.

Niewątpliwymi zaletami domowej zgrzewarki próżniowej są jej niewielkie rozmiary oraz prostota obsługi. Takie urządzenie zazwyczaj jest wyposażone w zaledwie kilka przycisków, dlatego każdy bez trudu opanuje zasady jej używania.

Działanie zgrzewarki próżniowej w praktyce

Zasady działania zgrzewarki próżniowej są niezwykle proste. Podstawowa funkcjonalność tego urządzenia to zassanie powietrza znajdującego się wewnątrz worka foliowego, a co za tam idzie - próżniowe pakowanie produktów spożywczych.

Taki rodzaj pakowania sprawia, że świeżość żywności jest znacząco wydłużona. Przykładem jest tutaj mięso. Gdy przechowujemy je w lodówce bez specjalnego pakowania, wówczas pozostaje ono świeże zazwyczaj przez około 3 dni. Z kolei gdy spakujemy je próżniowo, wtedy będzie ono zdatne do spożycia nawet przez około 10 dni.

Następny przykład: świeże warzywa można przechowywać w lodówce przez około 5 dni. W przypadku, gdy zapakujemy je z wykorzystaniem zgrzewarki próżniowej, ten czas może wzrosnąć nawet do 25 dni.

Jak wybrać dobrą zgrzewarkę próżniową?

Zanim zdecydujemy się na zakup zgrzewarki, w pierwszej kolejności powinniśmy wiedzieć, na jakie aspekty należy zwracać szczególną uwagę. Podstawowa kwestia to wybór rodzaju urządzenia. Wyróżnia się zgrzewarki na worki i na folię. Wersja z workami przydaje się wtedy, gdy przechowujemy dość małe porcje, zaś zgrzewarka próżniowa na folię okaże się strzałem w dziesiątkę przy przechowywaniu większych ilości żywności.

Istotną sprawą jest moc, ponieważ ma ona bezpośredni wpływ na wydajność zakupionego przez nas urządzenia. Odpowiednia moc w przypadku zgrzewarki próżniowej wynosi minimum 100W. W przypadku, gdy planujemy zgrzewać żywność próżniowo na szeroką skalę, wówczas lepiej jest postawić na urządzenie o większej mocy.

O pracy zgrzewarki decyduje także podciśnienie. Decyduje ono o wytwarzanej przez urządzenie próżni. Im wyższa jest wartość podciśnienia, tym lepiej. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza wtedy, gdy z wykorzystaniem zgrzewarki próżniowej planujemy przechowywać mięso oraz inne rodzaje surowej żywności.

Kolejny element to wydajność pompy. Jest to serce całego urządzenia, ponieważ w zależności od tempa pracy tego elementu zmienia się stopień "wsysania" worków bądź folii. Jeśli pompa jest wystarczająco wydajna, zyskamy pewność, że jedzenie będzie właściwie zabezpieczone oraz zachowa świeżość przez odpowiednio długi czas.

Komentarze