Małe AGD - 5 najbardziej przydatnych urządzeń do kuchni

Aranżacja kuchniKuchnia jest sercem każdego domu. To nie tylko pomieszczenie, gdzie się gotuje, ale również miejsce spotkań całej rodziny. Kuchenne obowiązki znacznie ułatwiają małe sprzęty AGD, bez których trudno wyobrazić sobie łatwe i szybkie przygotowywanie posiłków.

Czajnik elektryczny

Czajnik elektryczny to zdecydowanie jeden z najbardziej przydatnych sprzętów kuchennych. Nowoczesne modele wyglądają bardzo stylowo, są łatwe w obsłudze, a przy tym mają ciekawe funkcje, które przydają się na co dzień. Jedną z takich opcji jest regulacja temperatury. Dzięki niej można ustawić dowolną temperaturę, do której ma się nagrzać urządzenie (od 40 do 90°C, w przedziałach co 10°C). Aby zatem zaparzyć np. zieloną herbatę, nie trzeba już czekać, aż woda nieco ostygnie, tylko ustawić grzanie czajnika na 90°C (w jakiej to zaleca się parzyć ten rodzaj herbaty).

Wyciskarka wolnoobrotowa

Wyciskarka wolnoobrotowa to niezbędny sprzęt AGD w domu każdej osoby, która ceni sobie zdrową i zbilansowaną dietę. Nowoczesne urządzenie umożliwia przygotowanie pysznych soków lub gęstych smoothie zarówno z owoców, jak i z warzyw (również tych twardych). To idealny sprzęt dla wszystkich zwolenników świadomego odżywiania, którym zależy na diecie opartej na pełnowartościowych, zdrowych i nieprzetworzonych produktach. Świeże soki są źródłem cennych dla zdrowia witamin, a przy tym wyśmienicie smakują. Wykorzystanie wyciskarki umożliwia również eksperymentowanie w kuchni, łączenie ze sobą różnych smaków i tworzenie każdego dnia innej bomby witaminowej.

Blender ręczny

Blender to elektryczne urządzenie, które szybko i sprawnie miesza oraz miksuje różnego rodzaju spożywcze składniki. Z jego pomocą można m.in. przygotować gęste zupy krem, kolorowe koktajle, pasty na kanapki, desery, purée, a nawet ubić jajka za pomocą specjalnej wymiennej końcówki do ubijania piany. Blender ręczny to urządzenie, które przyda się w każdej kuchni. Jest poręczny, łatwy w obsłudze i co najważniejsze - przyspiesza przygotowywanie poszczególnych potraw.

Parowar

Parowar pozwala na przygotowanie zdrowych potraw bez dodatku tłuszczu i bez tracenia cennych właściwości odżywczych. Nowoczesne urządzenia mają kilka pięter, co umożliwia gotowanie na parze kilku różnych składników jednocześnie. Parowar to niezbędne urządzenie dla każdego, kto dba o zdrowie i jakość posiłków spożywanych na co dzień. Gotowanie na parze to bowiem jeden z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej, w przypadku zarówno warzyw, jak i mięsa.

Opiekacz

Opiekacz to niezbędne urządzenie dla wszystkich miłośników tostów i chrupiących grzanek. Nowoczesne modele opiekaczy zostały dodatkowo wyposażone w najwyższej jakości teflonową powłokę, która sprawia, że pieczywo nie przywiera do ścianek urządzenia, a przy tym jest idealnie równo zarumienione i zachowuje swój kształt. Z kolei kontrolki świetlne pozwalają na pełną kontrolę nad procesem opiekania. Lampki w opiekaczu informują, gdy urządzenie jest podłączone do prądu oraz że osiągnęło maksymalną temperaturę.

Źródło: www.znamysieodkuchni.pl.

Komentarze

Małgorzata
Komentarz Pani Katarzyny jest w punkt! Tez posiadam wyciskarkę i od kilku lat w ogóle nie użyłam. Za to na co dzień używam tostera m.in. do mrożonego chleba oraz grilla elektrycznego - do mięsa, warzyw, sandiwichy, kanapek etc. Grill elektryczny świetnie zastępuje opiekacz i może zastąpić także toster.
Robota tez używam dosyć często - do szatkowania i tarcia oraz do przygotowania ciast. Niezbędny jest dla mnie także blender ręczny, chociaż robot potrafi go zastąpić (ale jest mniej wygodny).
Maszyna do gotowania na parze - kiedyś używałam często, teraz rzadziej. Ale jak ktoś lubi takie jedzenie to fajna rzecz. Ja mam taką która ma trzy komory na tym samym poziomie, z odrębnym sterowaniem. To jest bajka, bo poświęcam kilka minut by załadować tam mięso do jednej komory, ziemniaki do drugiej, warzywa do trzeciej, odpowiednio ustawiam i zapominam - a za pewien czas maszyna zapiszczy ze obiad gotowy. Poszczególne komory uruchamiają się w odpowiednim czasie, dzięki czemu wszystkie rzeczy są gotowe w tym samym momencie. I nic się nie przypali, mycie jest banalne, potrawy zdrowe….
Katarzyna
Wyrzuciłabym z tej listy wyciskarkę. Mam i bardzo, bardzo rzadko używamy. Zamiast wyciskanych soków, częściej robimy koktajle blendując ale owoce, warzywa czy zioła.
Zamiast niej lepiej zaopatrzyć się w robota kuchennego lub porządny malakser, z funkcją szatkowania, tarcia i wyrabiania ciasta drożdżowego. Swoją droga do robota można dokupić wyciskarkę wolnoobrotową, jako nakładkę (akcesorium).
Natomiast zamiast opiekacza, proponuję grill elektryczny z grzaniem góra-dół, który opiekacz bez problemu zastąpi, a dodatkowo umożliwi łatwe i szybkie przygotowanie innych pyszności. Ewentualnie można zafundować sobie toster, do szybkiego podpiekania chleba, w tym mrożonych kromek - ale grill elektryczny również toster zastąpi.