Sprzęt elektryczny w kuchni - organizacja przestrzeni

Elektronika w kuchniElektryczny sprzęt kuchenny znacząco skraca czas i podnosi komfort przygotowywania posiłków. Dziś nie wyobrażamy już sobie życia bez tosterów, mikserów i ekspresów do kawy. Elektryfikacji uległy nawet noże i obieraczki do warzyw.

Wygodna i funkcjonalna organizacja przestrzeni

Kuchnia to jedno z pomieszczeń cieszących się największą popularnością. To tutaj zaczynamy dzień od śniadania i zazwyczaj kończymy kolacją. Przygotowywanie posiłków przestało być przykrym obowiązkiem i stało się atrakcyjną formą spędzania wolnego czasu w gronie rodziny i znajomych.

Już nie tylko panie, ale coraz częściej także panowie oddają się kulinarnym eksperymentom i nierzadko osiągają rewelacyjne efekty. Jednak aby praca w kuchni przebiegała w sposób optymalny, warto zwrócić uwagę na kwestie ergonomii, funkcjonalności i bezpieczeństwa. A ponieważ, jak zauważyliśmy, otaczają nas urządzenie elektryczne, to właśnie stan tej instalacji odgrywa istotną rolę w życiu kuchennym.

Popularna teoria trójkąta roboczego mówi o takim rozłożeniu trzech najważniejszych elementów wyposażenia, aby znalazły się one na wierzchołkach tej figury geometrycznej. Przykładowa aranżacja dla kuchni w kształcie litery L zakłada umieszczenie lodówki i piekarnika na przeciwległych krańcach blatu oraz umieszczenie zlewu w części środkowej.

Taki układ pozwala na swobodne poruszanie się w obszarze roboczym, a jednocześnie zapewnia szybki i łatwy dostęp do każdego z urządzeń. Warto zauważyć, że zarówno lodówka, jak i kuchenka, czy też piekarnik wymagają stałego podłączenia do sieci elektrycznej. Podłączenie to powinno być realizowane bezpośrednio przez gniazdko ścienne, bez użycia przedłużaczy. Dlatego też docelowe rozstawienie urządzeń powinno zostać uwzględnione już na etapie planowania instalacji elektrycznej.

Detale są ważne

Lodówka, piekarnik, kuchenka, zmywarka - raz podłączone, pozwalają o sobie zapomnieć. Inaczej jest z drobniejszym sprzętem, takim jak blendery, czy opiekacze. Nierzadko, szczególnie w mniejszych kuchniach, są one przechowywane w szafkach, wyciągane w miarę potrzeb i tylko wtedy podłączane do zasilania. Jeżeli nie uwzględniliśmy tego faktu na etapie projektu, to może czekać nas przykra niespodzianka. Kable ciągnące się do najbliższego wolnego gniazdka, które akurat wypada dwa metry od blatu roboczego, nie tylko skutecznie utrudniają pracę, ale są też niebezpieczne.

Tymczasem, by uniknąć problemu, wystarczyło zlecić instalację kilku dodatkowych gniazd wtykowych. Gniazdka w kuchni możemy instalować zarówno na ścianach, jak i w blatach. Modele nablatowe często wyposażone są w dodatkową klapkę chroniącą przed zachlapaniem. Niezależnie od wybranej konstrukcji najpraktyczniejsze będą gniazdka potrójne lub poczwórne, estetycznie połączone wspólną ramką.

Estetyka jest wartością, która trudno pominąć. Z tego faktu zdają sobie sprawę także producenci osprzętu. Gniazdka Schneider są nie tylko funkcjonalne i bezpieczne, ale też wykonane z materiałów najwyższej jakości. Połączenie starannego montażu z bogatą paletą kolorystyczną i wzorniczą sprawia, że poza funkcją czysto użytkową mogą one odgrywać również rolę dekoracyjną.

Dzięki dużemu wyborowi modeli każdy niezależnie od upodobań stylistycznych znajdzie propozycję odpowiednią dla siebie. Warto zadbać o podniesienie kuchennego komfortu, dobry smak liczy się przecież nie tylko w potrawach.

Źródło zdjęcia: materiały prasowe.

Ocena: 5.0

Komentarze